+45 70 20 04 11

Tal til laseren

Kunstig intelligens er på vej til at ændre måden, hvor operatører interagerer med laseren i produktionen. Det mener TRUMPF, der demonstrerede seneste fremskridt ved årets Laser World of Photonics i juni.

Ved årets store begivenhed inden for laserverdenen, Laser World of Photonics 2019, der afvikledes i Messe München sidst i juni, præsenterede tyske TRUMPF et innovativt lasersystem med kunstig intelligens, AI, for de besøgende.

Systemet gør det muligt at betjene producentens maskiner intuitivt ved hjælp af stemmekommandoer, svarende til den stemmegenkendelsesfunktion, mange smartphone-brugere er bekendt med gennem assistenter som Siri og Google Assistent.

Det udstillede teknologidemonstratorudstyr bestod af en lasermærkningsstation, hvormed TRUMPF-folkene kunne præsentere de potentielle fordele ved AI ved maskinstyring.

Ifølge CEO Laser Technology hos TRUMPF Christian Schmitz, vil produktionsmaskineri med producentens lasere blive endnu mere effektive, lettere at betjene og mere tilpasningsdygtige gennem integration af AI-teknologi i styringen.

Mærkningsstationen på messen demonstrerede således, hvordan en operatør kan instruere maskinen til at udføre handlinger som at åbne og lukke døren, starte mærkningsprocessen eller spørge:

Hvor mange produkter er blevet mærket i dag?

Det ved blot at tale i en mikrofon, og lasersystemet reagerer øjeblikkeligt og udfører instruktionen, påpeger Christian Schmitz.

Ifølge producenten, er der således mange fordele ved stemmestyring.

Eksempelvis gør det det lettere for uerfarne brugere at betjene maskinen, fordi de ikke behøver at lære at navigere i den flerlags menustruktur, hvor der indtastes instruktioner manuelt via softwaregrænsefladen. Det sparer også tid, da operatørerne har deres hænder fri til at forberede det næste emne til bearbejdning eller fjerne et færdig emne fra maskinen.

Endelig medfører muligheden for barrierefri adgang gennem stemmestyring, at medarbejdere med forskellige fysiske handicap nemmere kan betjene maskinen, fremhæves det.

AUTOMATISK PROGRAMVALG
Som det næste trin i AI-projektet har TRUMPF-udviklingsingeniørerne et ønske om at forenkle driften af et lasersystem.

Aktuelt skal operatøren fortælle maskinen, hvilke emner, der er indlæst, før den kan starte det passende mærkningsprogram.

For fremtiden vil avancerede sensorsystemer og billedgenkendelsessoftware gøre det muligt for maskinen at identificere emnet og vælge det nødvendige program på egen hånd.

Det vil ikke engang være nødvendigt at placere emnet i en bestemt retning. Maskinen er så intelligent, at den automatisk kan placere laseren i den rette vinkel, før mærkningsprocessen starter, lyder det fra TRUMPF.

Hvornår teknologien finder vej til de første kommercielle produkter løfter producenten dog ikke sløret for.

I Danmark er AVN Pladeteknik A/S, Brøndby, repræsentant for TRUMPFs pladebearbejdningsmaskiner.


Af Thore Dam Mortensen, Teknovation.dk, 26. august 2019


AVN Pladeteknik A/S  -  Dalager 1  -  DK-2605 Brøndby  -  Tel: +45 70 20 04 11  -  Fax: +45 43 24 55 04  -  avn.pladeteknik@avn.dk